Als marketeer is het van cruciaal belang om een effectieve marketingstrategie te ontwikkelen en te implementeren. Of je dat nu doet voor affiliate marketing of voor je eigen webshop. Zonder strategie kom je nergens. Een van de belangrijkste hulpmiddelen voor marketeers om dit te doen is de marketingmix, die bestaat uit de 5 P’s: Product, Prijs, Plaats, Promotie en Mensen. In deze blogpost zullen we elk van deze P’s bespreken en hoe ze kunnen worden gebruikt om een succesvolle marketingstrategie te ontwikkelen.
Let wel: het is tegenwoordig niet altijd meer gebruikelijk om dit model te gebruiken. Steeds meer bedrijven hebben bijvoorbeeld alleen nog maar een webshop of een online verdienmodel waardoor enkele p’s komen te vervallen. Dat is helemaal niet erg, maar hou er rekening mee dat je dus niet per se alles in hoeft kunnen te vullen. Probeer echter wel zoveel mogelijk, want je zal zien dat het er op de lange termijn voor zorgt dat je beter voorbereid bent op alles wat er gaat komen. Eigenlijk is het opstellen en navolgen van de 5P’s bedoeld om je doelen te behalen.
Wie heeft de 5 P’s ooit bedacht?
De 5 P’s van Marketing zijn ontwikkeld door E. Jerome McCarthy in de jaren 60 en hebben sindsdien gediend als de basis voor effectieve marketingstrategieën. De 5 P’s omvatten alle elementen die betrokken zijn bij het ontwikkelen en verkopen van een product of dienst, vanaf de productontwikkeling tot de uiteindelijke verkoop aan de klant.
Sinds de jaren 60 is er weliswaar heel veel veranderd in onder andere de technologie en industrie, maar tegelijk ook totaal niet. Waarom? Omdat wij als consument niet zijn veranderd. Dat wil zeggen dat de manier waarop je je marketing aanpakt wel verandert, maar we zijn nog steeds vrij simpele wezens in dat opzicht. We willen nog steeds graag probleemoplossende producten en tegenwoordig vinden we duurzaam dan ook nog belangrijk.
Maar als je onderaan de streep kijkt, dan zijn bedrijven van vroeger op dezelfde manier opgebouwd als nu. En daar kunnen we dus heel veel van leren, ondanks dat het model dus al zo oud is.
Product
Het eerste element van de 5 P’s is het product. Een product is alles wat kan worden aangeboden aan de markt om aan de behoeften en wensen van de klant te voldoen. Bij het ontwikkelen van een productstrategie moeten marketeers rekening houden met de behoeften van de klant en ervoor zorgen dat hun producten differentiëren van die van de concurrentie.
Prijs
Het tweede element van de 5 P’s is prijs. De prijs van een product is van cruciaal belang bij het bepalen van de vraag van de klant. Het is belangrijk om de prijs te optimaliseren om zowel winstgevendheid als klanttevredenheid te maximaliseren. Verschillende prijsstrategieën, zoals prijsdifferentiatie, kunnen worden gebruikt om aan verschillende behoeften van de klant te voldoen.
Plaats
Het derde element van de 5 P’s is plaats. Plaats verwijst naar de locatie en distributiekanalen van het product. Het is belangrijk om te overwegen waar uw producten worden verkocht en hoe ze bij de klant terechtkomen. Distributiekanalen moeten worden geoptimaliseerd om het product op de juiste plaats en op het juiste moment aan de klant te leveren.
Bij een winkel heb je het voornamelijk over fysieke plekken als de winkel en distributiecentra, maar denk bij je online business met name aan de kanalen. Ik ben zelf groot fan van Pinterest en Google. In zowel organische als betaalde vorm (SEO & SEA).
Promotie
Het vierde element van de 5 P’s is promotie. Promotie verwijst naar de manier waarop het product aan de klant wordt gecommuniceerd. Verschillende promotiestrategieën, zoals de promotiemix, kunnen worden gebruikt om het product te promoten en de vraag van de klant te stimuleren.
Personeel
Het vijfde element van de 5 P’s is personeel. Personeel verwijst naar de klantenservice en de interacties tussen klanten en het bedrijf. Het is belangrijk om te zorgen voor een positieve klantervaring om klanten te behouden en nieuwe klanten te werven.
Bonus: Proces
Traditioneel bestaat de marketingmix uit de vier P’s: product, prijs, plaats en promotie. Later is daar nog de P van personeel aan toegevoegd. Er zijn echter ook marketeers die nog een zesde P hanteren, namelijk de P van ‘performance’ of ‘profit’. Deze P verwijst naar de winstgevendheid van een product of dienst en hoe deze kan worden geoptimaliseerd door middel van marketing. Het toevoegen van een zesde P is echter niet algemeen geaccepteerd en wordt door sommige marketeers als overbodig beschouwd omdat winstgevendheid een impliciete doelstelling van elke marketinginspanning is.
Zelf aan de slag met je marketingstrategie
Heb je na dit artikel genoeg inspiratie om aan de slag te gaan met je eigen marketingstrategie? Goed bezig! Onthoud dat het per business verschilt wat je allemaal moet invullen en staar je niet blind op puur het moeten invullen van alles. Je kunt maar beter alles gebruiken wat ook echt wat toevoegt en daarnaast vooral aan de slag gaan met de praktijk. Op de lange termijn haal je daar meer uit. Ik ken namelijk veel mensen die maar bezig blijven met het plan in plaats van dat ze in de praktijk gaan proberen. Daar krijg je uiteindelijk de beste en meest eerlijke feedback.